Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Heppiskola Gyermekeiért Alapítvány | Adószámunk: 18513301-1-04 | Számlaszámunk: 53200077-11092722

50 éves a zeneiskola

Mi a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ez évben ünnepleltük a Zeneiskola fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból 3 napos rendezvénysorozatot álmodtunk és valósítottunk meg.

01 delelott 1

Te kedves udvar, meghitt, régi termek,
Te ötven éves drága iskola,
Ma minden régi híved újra gyermek,
S köszönt, mint kisdiákok friss sora… (Tóth Árpád)

„Ötven esztendő nemcsak az emberi életben, hanem egy iskola életében is jelentős időtartam.”- olvashattuk „A Békési Zeneiskola születésétől napjainkig” című az ünnepi alkalomra megjelent tetszetős kiadványban.

Október elsején a Zenei Világnap alkalmából színvonalas bemutató órát tartott az általános iskola 1. d osztályában Kovács Szabó Eszter tanítónő. Délután a nevelési értekezleten Békés-Tarhos múltja-jelene-jövője címmel értékes előadásokat hallhattunk, Sápiné Turcsányi Ildikó, Roxinné Végváry Edina (Gemma Cégcsoport) és Farkas Lászlóné (Békés-Tarhosi Baráti Kör elnöke) tolmácsolásában.

Másnap délelőtt a Matiné koncerten közel 400 gyerek lehetett részese az ünnepi pillanatoknak. A város valamennyi oktatási-nevelési intézményéből általános és középiskolások látogattak el a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színháztermébe. A matiné koncert felejthetetlen élményt jelentett a résztvevőknek.

A Békési Zeneiskola 1965 szeptemberében kezdte meg működését az Ady u. 4. szám alatti épületben, akkor 125 tanulóval, 8 zenetanárral és 2 technikai dolgozóval.

A Zeneiskola jelenleg a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményeként működik 20 pedagógussal és megközelítőleg 450 növendékkel.

Palettája az évek, évtizedek során egyre színesebbé vált, és a különböző tanszakok diákjai egy nagy családdá kovácsolódtak össze.

A tantestület tanárai közül többen részesültek az elmúlt évtizedekben pályájukat méltató kitüntetésben.
2004-ben a Békés Városi Alapfokú Művészeti Iskola a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek által létrehozott a „Magyar Művészetoktatásért” kitüntetésben részesült.

2014-ben a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tantestülete felelősségteljes, példamutató munkája elismeréseként Balog Zoltán miniszter úr elismerő oklevelét vehette át.

A gyermekek fejlődésében igen fontos szerepet tölt be a zenei nevelés-oktatás.

Kodály Zoltán egykoron így vallott erről:
„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” …

„Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelkeket a zenének.” 

Az alapfokú művészeti iskola pedagógusai és az általános iskola között remek együttműködés alakult ki az elmúlt évek során. Szívesen és örömmel vesznünk részt egymás rendezvényein, büszkék vagyunk egymás sikereire. Az iskolánk jó kapcsolatot ápol a város oktatási és kulturális intézményeivel, valamint civil szervezeteivel.

A múltat tisztelik, a hagyományokat ápolják, de reményekkel tekintenek a jövőbe is.

Egyúttal emlékeztek mindazokra is, akik neve szintén egybeforrt a Zeneiskola életével.

A szombati nap is számtalan zenei csemegét tartogatott a vendégek számára.

Elsőként szombaton délelőtt a művészi pályán továbbtanuló egykori diákok hangversenyét hallhattuk a Zeneiskola hangversenytermében.

Ezt követte az emléktábla avatás, majd a „Fél évszázad pillanatképei” című fotókiállításra invitálták az érdeklődőket. Hangulatos visszaemlékezésnek lehettek részesei a jelenlévők Fejes Antal nyugalmazott igazgató úr vezetésével.

Fejes Antal és felesége négy évtizeden át fáradhatatlanul dolgoztak a Békési Zeneiskola, de az 1976-ban életre hívott Békés-Tarhosi Zenei Napok szervezésében, művészeti vezetésében is óriási elhivatottsággal vettek részt.

A Kulturális Központ kápolnatermében - került sor Fejesné Pálfy Zsuzsa: „ÖRÖMÜK TITKAI - Fél évszázad zene közelben” című könyvének bemutatójára. A szerzővel Gudovics Éva – egykori zeneiskolai növendék, ma szerkesztő-műsorvezető – beszélgetett.

A kötetben hivatásukat szerető zene- és néptánc-pedagógusok, énektanárok, óvónők vallanak munkájuk szépségéről, gondjaikról.

A szerző a helyszínen dedikálta is könyvét.

Az esti nagysikerű ünnepi hangversenyen egyaránt közreműködtek a zeneiskola diákjai, tanárai, valamint művésztanárrá vált egykori tanítványai.

Szemenkár Mátyás – a Zeneiskola megálmodója elérzékenyült, amikor a koncert végén a színpadra állva emlékezett.

Fejes Antal, nyugalmazott igazgató az elmúlt 50 év eseményeit, eredményeit felidézte és további sikereket kívánt az intézménynek.

Megható pillanattal zárult az est, amikor az iskola egykori és jelenlegi vezetőit köszöntötték az Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi pedagógusai.

Köszönet valamennyi közreműködőnek, vendégnek, támogatónak, illetve mindazoknak, akik osztoztak velünk az elmúlt 50 év alatt a munkában és a sikerekben.


Galéria:

Az oldalon található PDF állományok megnyitásához ajánlott az Acrobat Reader (PC) | play store 0 | app store 1 | nevű alkalmazás! | Bárminemű észrevétele van weboldalunkon, kérjük írjon nekünk e-mailt.

nagy logo2